När du går från anställning till företagande
Tänk på detta om du är anställd och funderar på att starta eget. Karin Berggren, jurist på organisationen Företagarna delar med sin av sina råd.
Vad bör jag tänka på om jag är anställd och vill starta företag?
– Gör det på ett snyggt sätt. Man får inte starta en konkurrerande verksamhet under tiden man är anställd. Då måste man ha tillstånd från arbetsgivaren, helst skriftligt, säger Karin Berggren.
Finns det andra fällor?
– Som företagare kan du få en låg inkomst eller ingen alls i början. Se till att ha en ekonomisk buffert.
Hur kan jag se till att få en dräglig pension?
– Du kanske inte klarar av att sätta av så mycket i tjänstepension i början men då kan du betala in mer senare. Många använder också företaget som spargris och gör investeringar. Då gäller det att du sköter företaget så att det går att ta ut en rejäl summa när det är dags för pension.
Hur gör en ensamföretagare som blir sjuk?
– Har du enskild firma får du sjukpenning som är baserad på en jämförelseinkomst de första två åren. Den som har aktiebolag får se till att ta ut en tillräckligt stor lön. Det finns intäktsförsäkringar som täcker kostnader förutom lön i företaget när man är sjuk.
Riskerar jag att drabbas privat om företaget går omkull?
– Har du ett aktiebolag där du följt alla regler och betalat skatter och avgifter i tid ska du inte ha något personligt ansvar. Har du enskild firma hamnar skulderna på dig som person. Är det stora risker eller du har anställda ska du ha ett AB.
Vågar jag gå i borgen om banken kräver det?
– Fundera på om du måste gå i borgen och vad som är alternativet. Gå inte i borgen för större belopp än du klarar av att betala. Tänk också på hur länge. Efter en tid kanske du kan få banken att acceptera någon annan säkerhet för lånet.
Vad händer om vi är flera delägare av firman och vi inte kommer överens?
– Det är bra att ha ett kompanjonsavtal så att alla vet när man kan lösa ut någon och hur det ska gå till.
Vilka försäkringar är nödvändiga?
– Det beror på vad du har för verksamhet. Försäkringsbolagen har företagsförsäkringar som är paketlösningar. Där ingår försäkring för egendom, rättsskydd och ansvar. Prata med ditt försäkringsbolag så får du hjälp med rätt lösning.
Vad kan jag göra om jag hamnar i tvist eller krävs på skadestånd?
– Det är viktigt att diskutera igenom situationen med en jurist. Att gå till domstol eller skiljedom kan bli dyrt. Att tvista om saker är inte alltid det bästa. Företagarna har en juridisk telefonrådgivning som ingår i medlemskapet.
Som nämnts tidigare är det också bra att ha en företagsförsäkring där ansvarsförsäkring ingår. Det innebär att försäkringsbolaget hjälper till att utreda, förhandla och betala eventuellt skadestånd. Även rättegångskostnader omfattas.
Finns det något enkelt sätt att hålla koll på lagar och regler?
– På sajten verksamt.se finns bra information från statliga myndigheter, bland annat Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket. Annars får man ta det bit för bit beroende på vilken bransch man tillhör.
Försäkra ditt företag
Få en anpassad försäkring och ett pris för just ditt företag. Vi har lösningar för de flesta!