Firman

Testa dig själv! Enskild firma eller aktiebolag – vad är bäst?

Att välja rätt företagsform är en av de första frågorna som du som nybliven företagare måste ta ställning till. Enskild firma eller aktiebolag? Här är råden som hjälper dig att välja rätt.

Ny som företagare?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Vill du minska risken?

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.

Vill du skapa trovärdighet?

Aktiebolaget ses av många som ett kvitto på att det rör sig om en seriös affärsverksamhet. Ägaren har investerat ett kapital, tillsatt en styrelse och åtagit sig att lämna in årsredovisningar. Det skänker trovärdighet.

Vill du ha mer kvar efter skatt?

Den som äger ett aktiebolag har möjlighet att ta ut lågbeskattad utdelning i stället för lön. Det är fördelaktigt, framförallt vid inkomster över brytpunkten för statlig skatt. Har du låga inkomster kan enskild firma vara att föredra. Egenavgifterna som betalas in av näringsidkare är lägre än de sociala avgifterna vi löneuttag i aktiebolag. I enskilda firman finns också goda möjligheter att jämna ut mellan bra och dåliga år med olika fonderingar.

Tänker du på tryggheten?

Blir man sjuk eller vill ta föräldraledigt som nybliven företagare kan det vara fördelaktigt att ha enskild firma. För nyföretagare gäller då att ersättningen beräknas på vad som gäller i branschen under de första två åren. För anställda i aktiebolag är det grundas den på faktisk inkomst.

Svårt för pappersarbete?

Överväg enskild firma. Här krävs varken styrelse, bolagsstämmor eller årsredovisning. Det bidrar till att administrationen är betydligt enklare i en enskild firma än i ett aktiebolag.

Planerar du att anställa?

Satsa på AB. Med anställda måste du ha pengar till löner varje månad, vilket ökar riskerna. Då är aktiebolaget att föredra.

Svårt att ha ordning på pengarna?

I enskilda firman finns risk för sammanblandning mellan företagets och dina egna pengar. I aktiebolaget finns klara och tydliga regler för vad som gäller.

Insyn eller ej?

Driver du ett AB kan dina affärspartners snabbt se hur verksamheten går i offentliga uppgifter, vilket kan vara en fördel. I enskilda firman finns risk för sammanblandning mellan företagets och dina egna pengar. Enskilda firman däremot, ger skydd för den som vill slippa insyn.

Vill du lägga ner?

En firma kan du lägga ner enkelt. Att avveckla ett aktiebolag kräver både tid och pengar.

Försäkra ditt företag

Få en anpassad försäkring och ett pris för just ditt företag. Vi har lösningar för de flesta!

Läs mer och teckna företagsförsäkring