Firman

Se upp! Tänk på det här när du startar enskild firma

Visst, det är enkelt och billigt att starta en enskild firma. Men det många glömmer är att företagsformen medför ett stort personligt ansvar. Testa dig själv! Har du koll på vad det innebär att starta en enskild firma?

1. Om startkostnaderna

Det är billigt och enkelt att registrera en enkel firma. Många redovisningskonsulter och revisorer tycker också att det är okej att börja sin karriär som företagare med en enskild firma.

– En enskild firma funkar bra om du vill driva en hobbyverksamhet eller kanske testa livet som företagare, men så fort det blir allvar rekommenderar jag ett aktiebolag, säger redovisningskonsulten David Wengbrand i Ulricehamn.

2. Om du hamnar i ekonomisk knipa

Om du driver enskild firma är det ingen skillnad mellan firmans ekonomi och din privatekonomi. Det kanske inte låter så allvarligt men om verksamheten växer och du börjar ha skulder, kundfordringar och kanske anställda – ja, då vill du skilja företagets ekonomi från din privatekonomi.

3. Om dina kunder inte kan betala

Tänk om du har gjort ett stort jobb och din kund vägrar betala – eller går i konkurs! Du måste ändå betala dina leverantörer och eventuella löner till anställda. Plötsligt finns det inget som skyddar din privatekonomi. Du kan i värsta fall tvingas sälja privata ägodelar, bostad osv. för att betala dina skulder.

– Ja, som företagare vill man ju vara positiv, men om du hamnar i svåra ekonomiska problem kan du sätta ditt aktiebolag i konkurs men om du hamnar i samma trubbel med din enskilda firma finns det ingen gräns för hur illa det kan gå, säger David Wengbrand.

4. Om du hamnar i tvist med din kund

Trygg-Hansas företagsexpert Christian Helm har hört och sett det mesta och råder dig att hålla koll på det här:

– Tänk om du är snickare och exempelvis borrar hål i en vattenledning så att det blir omfattande skador. Driver du verksamheten som enskild firma, och utan en ansvarsförsäkring, blir du personligt betalningsansvarig för hela skadan. Du måste ta dina privata tillgångar bank, bostad, bil etc. för att betala skadan. Det är alltså mycket riskabelt att driva enskild firma utan en företagsförsäkring.

Tips: Tänk på att du måste skriva om dina försäkringar om du byter företagsform, till exempel från enskild firma till aktiebolag. Det är enkelt gjort, kontakta bara ditt försäkringsbolag. Du kan läsa mer om vår företagsförsäkring här.

5. Om du nyanställer

Regeringen vill locka småföretagare att anställa sin första medarbetare, det så kallade växa-stödet. Det betyder att du kan göra din första anställning och få en rabatterad arbetsgivaravgift under det första året. Läs mer om hur det funkar här.

6. Om du vill träna

Det är ingen större skillnad vad gäller avdragsmöjligheter mellan enskilda firmor och aktiebolag. Men gymkortet en avdragsklassiker. Den märkliga regeln säger nämligen att den som driver ett aktiebolag får dra av kostnaden för gymkortet, men inte om du driver en enskild firma.

Försäkra ditt företag

Få en anpassad försäkring och ett pris för just ditt företag. Vi har lösningar för de flesta!

Läs mer och teckna företagsförsäkring