Firman

Ger dig koll på allt om företaget

Grattis till din sköna framtid som soloföretagare

Härligt – är du också soloföretagare? Här är 10 spaningar som visar varför du har valt rätt karriär.

 

1. Barn och familj

 

Soloföretagandet ger en skön flexibilitet. Du bestämmer själv din agenda – så länge jobbet blir gjort. Tänk bara på att hålla koll på din SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Det är den som avgör hur mycket pengar du får när du vabbar eller är föräldraledig. Försäkringskassan kan berätta mer.

 

2. Grattis!

 

Vem ger bästa födelsedagspresenten när du fyller år? Du själv förstås! Många missar den generösa skatteregeln som innebär att du kan ge dig själv en skattefri gåva på max 15 000 kr. Det krävs dock att du är anställd i företaget (du driver ett aktiebolag, inte enskild firma), du har varit anställd i bolaget i minst sex år och presenten ges vid en speciell högtid (till exempel en 50-årsdag) eller när anställningen upphör.

 

3. Hemmakontoret

 

Det är något speciellt med hemmakontoret. Du slipper rusningstrafik,  månadskort i kollektivtrafiken och inställda bussar.

 

4. Ledighet

 

Du behöver inte tänka på några diskussioner om vem som ska vara ledig på sportlovet, julhelgen eller mitt i sommaren. Det är ju du som bestämmer!

 

5. Nätverka

 

Visst, det kan bli lite ensamt på firman, men det finns allt fler mötesplatser för soloföretagare. En het trend är så kallade co-working spaces där entreprenörer träffas för att jobba under kortare eller längre perioder. Eller så hittar du ett kafé med bra fika och internetuppkoppling.

 

6. Pensionen

 

Tänk på att avsätta pengar till din pension. Det är inte ovanligt att företagare slarvar med pensionsavsättningar och börjar spara alldeles för sent.

 

7. Periodisera

 

Massor med jobb just nu – men hur blir det efter årsskiftet? Många företagare använder så kallade periodiseringsfonder för att jämna ut intäkterna i firman. Skattelagstiftningen ger dig möjlighet att periodisera, det vill säga att flytta fram beskattning till kommande år.

 

8. Utveckla dig själv

 

Du behöver inte gå till någon chef eller invänta utbildningsdirektiv för att utveckla din egen kompetens.

 

9. Välmående

 

Soloföretagare mår ofta bättre än anställda, visar forskning från bland annat Handelshögskolan i Stockholm. Förklaringen är att du som företagare har möjlighet att styra din tid i större utsträckning än vad du kan göra som anställd – samt att många upplever det som positivt att kunna utveckla sin kompetens inom ett område där man verkligen trivs.

 

10. Världen väntar

 

Du behöver inte vara storföretagare för att tänka globalt. I dag finns det många duktiga soloföretagare som har uppdrag runt hela världen tack vare digital närvaro och en bra hemsida.