Firman

Ger dig koll på allt om företaget

Så skyddar du dig mot bolagskapning

shadow

Bolagskapningar är ett allvarligt hot mot ditt företag. Men du kan enkelt och snabbt förbättra skyddet mot bedragare. Skyddet är extra viktigt sommartid när du kanske inte har samma koll på företagets administration och inkommande post.

1. Därför är bolagskapningar en het fråga

Bolagskapningar och id-stölder är en relativt ny typ av brottslighet som drabbar väldigt många privatpersoner och företagare. Enligt statistik från polisen så fick 122 000 personer sin identitet kapad under 2016. Det är svårt att säga hur många företagare som egentligen drabbas eftersom statistiken inte är uppdelad på privatpersoner respektive bolag.

Christoffer Lewinowitz är jurist hos Företagarna, en organisation som företräder närmare
50 000 små och medelstora företag, och han upplever att bolagskapningar är ett påtagligt hot.
– Bedrägeribrott mot företagare ökar hela tiden, det är allt från bluffakturor till bolagskapningar.

2. Det här är en bolagskapning

En bolagskapning innebär att någon utomstående lyckas ändra uppgifterna om ditt företag hos Bolagsverket. Konsekvensen blir att bedragaren kan köpa varor och tjänster i ditt namn med hjälp av falska bolagshandlingar. Du kan också råka ut för att den som har kapat ditt bolag ändrar företagsadressen för att kunna beställa varor till en falsk leveransadress. Det förekommer också att bedragaren kan få tillgång till dina bankkonton.

3. Så här kan du skydda dig

En bolagskapning sker oftast genom att en bedragare kontaktar Bolagsverket och försöker ändra uppgifter om ditt företag. Det gäller alltså att försvåra denna möjlighet och samtidigt se till att du får snabb information så fort någon försöker kapa ditt företag.

Börja med att skaffa en digital brevlåda hos Mina Meddelanden – en tjänst för säker digital post från myndigheter och kommuner (www.minameddelanden.se). Tjänsten är gratis och kan öppnas av behöriga firmatecknare. Brevlådan kan bara öppnas med e-legitimation (exempelvis mobilt bank-id) och är därför säkrare än vanlig e-post eller pappersbrev.

En fördel med den digitala brevlådan är att du kan bli aviserad via e-post och sms så snart ett meddelande har landat i den digitala brevlådan. Med hjälp av den digitala brevlådan får du snabbare information om någon obehörig har skickat in en ändringsanmälan till Bolagsverket. Den digitala brevlådan ger dig dessutom möjlighet att hålla koll på inkommande post under tjänsteresor och semesterperioder.

4. Gör så här om ditt bolag har blivit kapat

Kontakta genast Bolagsverket och ändra tillbaka uppgifterna, mer om kontaktuppgifter finns på www.bolagsverket.se. Kontrollera om någon har försökt komma åt företagets bankkonton. Och kom ihåg att polisanmäla händelsen.

play-button
shadow

Om kunden kräver skadestånd

Vad händer om du hamnar i en tvist med din kund? Här finns hjälpen som tar dig och företaget genom krisen.

Se hela avsnittet härarrow
shadow

Vårdplanerarna - din guide i vårdgalaxen

Sjuksköterskorna som jobbar på Vårdplaneringen är din guide till den bästa vården. Servicen ingår som en del i våra sjukvårdsförsäkringar. Och de svarar i telefon inom i snitt 2 minuter.

Läs mer härarrow